ویژگی های فرد میاندار

ویژگی های فرد میاندار

میاندار در حال توضیح موضوعی در کلاس میانداری   

نقش میانداری در حل تنش‌ها

میانداری می‌تواند نقش مهمی در حل تنش‌ها و اختلافات داشته باشد، اما نیازمند شرایط و ویژگی‌های خاصی است. به طور کلی ورود فرد سوم یا عامل دیگری به غیر از درگیران تنش به عنوان میانجی، پادرمیان و یا واسطه می تواند به رفع تنش های ناشی از تفاوت و اختلاف یاری رساند. زیرا فرد سوم همیشه شرایطی را ایجاد می کند تا درگیران تنش وارد برخوردی از نوع سیاه یا سفید نشوند.  

بی‌طرفی؛ شرط اول میانداری

با این حال مسئله به این ساده گی ها هم نیست که با آمدن نفر سومی همه چیز درست شود. این فرد سوم بایستی مورد اعتماد طرفین درگیری باشد و در عین حال کاملن بی طرفی خود را نسبت به درگیران تنش حفظ کند. او نبایستی به هیچ وجه وابسته به هیچکدام باشد و یا پیوسته به دستگاهی چه خصوصی یا عمومی وارد تنش شود. حتا می توان دورتر رفته و گفت او نبایستی هیچ گونه وابسته گی به چارچوب های حرفه ای و اجتماعی طرفین درگیری داشته باشد. مثلا نباید جزیی از موسسه ای باشد که درگیران تنش در آن کار می کنند و یا خودش در ارتباطی پایگانی با مدیران و روسای موسسه باشد. در این صورت، این فرد به عنوان عامل سومی که در تنش وارد می شود «میاندار» است.

اما اگر احیانن در شرایط بالا فردی به عنوان میاندار برگزیده شود، در این حالت موسسه مربوطه بایستی اختیار تام به او داده و کاملن او را برای اجرای فرایند میانداری آزاد بگذارد. البته هر چقدر هم میاندار خود را بی طرف بداند، آن چیزی که به بی طرفی او مشروعیت می دهد همانا پذیرش بی طرفی او از سوی میانخواهان است. در فرایند میانداری اگر یکی از میانخواهان این برداشت را داشته باشد که میاندار از نظر ایدئولوژیک و یا از نظر اجتماعی و عاطفی نزدیک به رقیبش است دیگر آن میاندار نمی تواند و نباید میانداری را ادامه دهد و فوری لازم است جای خود را به میاندار دیگری دهد که بی طرفیش از سوی هر دو میانخواه تایید می شود. بسیاری از فرایند های میانداری شکست خورده اند زیرا به این اصل زرین و بنیادین توجه نشده است.

راهنمایی بدون ارائه راه‌حل

شرط دیگری که لازم است فرد یا عامل سوم برای میاندار شدن داشته باشد یاری دادن به درگیران تنش است بی آن که رهیافتی ارائه شود. میاندار هیچگاه نبایستی دخالتی در ارائه راه حل داشته باشد و پیشنهاد هایی برای این منظور به طرفین درگیری بدهد. او حتا اگر نسبت به راه حلی علاقه داشته باشد می کوشد آن را در خود نگهدارد و بازگو نکند. این عدم پیشنهاد بدین معنا نیست که نبایستی راه حلی جستجو شود بلکه قصد میاندار این است تا راه حل از سوی خود طرفین تنش یافته شود. او تنها طرفین را به سوی راه حل های خود راهنمایی می کند.

چالش‌های حفظ بی‌طرفی در میانداری

در فرایند میانداری، موقعیت‌ها و رویه‌های مختلفی وجود دارند که می‌توانند باعث سوءظن طرفین نسبت به بی‌طرفی میاندار شوند. عواملی مانند سن، جنسیت، وابستگی اجتماعی، شیوه بیان، زبان بدن و رفتار غیرکلامی میاندار می‌توانند این سوءظن را ایجاد کنند. این وضعیت زمانی پیچیده‌تر می‌شود که یکی از طرفین به شدت مشتاق رسیدن به نتیجه باشد و طرف دیگر به آرامی و با تانی فرایند را طی کند. میاندار باید با روشن‌بینی و خویشتن داری، از ایجاد هرگونه شباهت یا وابستگی با طرفین جلوگیری کند و خود را بیرون از نتایج میانداری نگه دارد تا بی‌طرفی‌اش حفظ شود.

لزوم مهارت و آموزش حرفه‌ای

همه این ملاحظات نشان می دهد میاندار بایستی فردی کاملن  حرفه ای و آموزش دیده باشد. هیچ چیزی بدتر از این نیست که فردی بدون توشه علمی و حرفه ای به میانداری بپردازد و خود را میاندار بنامد. تنها داشتن اراده و نیت خوب برای میانداری کافی نیست. هر فردی نمی تواند فکر کند چون دارای استعداد حل اختلاف است پس قادر به میانداری هم می باشد. برای میانداری نیاز است تا فرد دارای آموزشی دانشگاهی و یا عالی بوده و از مهارت های تجربی نیز برخوردار باشد. در ضمن بایستی این آموزش و مهارت از سوی تعادل روحی و وجودی شخص میاندارهمراهی شود. از این رو میاندار لازم است خود را خوب بشناسد و حد و حدود خود را در فرایند میانداری بسنجد تا بتواند به خوبی از عهده مفاهیمی چون دگرخواهی، خودداری و شکیبایی برآید و این ها را در تلاقی با هم جلو برد. خودشناسی و حضوری متعادل در فرایند میانداری باعث می شود او به آرامی و دور از هیجانات روانی و فکری به میانخواهان گوش فرادهد و با   ظرافت های شهودی ، نادیدنی و ناگفتنی ها را دریابد و تبدیل به گفتاری بخردانه بکند.

میانداری: پلی برای تغییر و همبستگی

میانداری: پلی برای تغییر و همبستگی

people having a conversation in a mediation class 

همه انواع میانداری دارای کارکردهای مشابه بوده و حامل وحدت معنایی هستند : یکی از مهمترین ارکان میانداری در همه گونه هایش “رسانش” است. دیگری ایجاد رابط های مثبت میان درگیران تنش میباشد. رابطه رسانشی هم شعوری و هم رفتاری است. برقراری ارتباطی شعوری و هوشمندانه با چیزها و یا عوامل تنش باعث فهم تازه ای میشود که در آن محتوای شناخت و دانشی که از پیش داریم تغییر میکند و بار تازه ای میگیرد. بار تازه سبب رفتار جدیدی میشود و ارتباط افراد این چنین در سطح دیگری از شعور قرار میگیرد. میانداری کاربردی آموزشی و پرورشی دارد زیرا بر مبنایش  میانخواه با توجه به عاملیت تغییر در حرکتی فرایندی قرار گرفته و هر دو در هم تنیده می شوند. زمان پیش از میانداری و زمان پس از میانداری موقعیت واحدی ندارند. عامل تغییر باعث میشود تا وضعیت پیش از میانداری تبدیل به موقعیت تازه ای شود.

کاربرد دیگر میانداری انتقال و تایید ارزشهای مثبت در میان درگیران تنش است. نگاهی که میانداری به شخص یا فرد دارد به خودی خود دارای ارزش است. در فرایند میانداری شخص به عنوان فردی که قادر است بهترین راه حل را خودش بیابد تلقی می شود. اهمیت این قدرت و قادریت فردی به خاطر احترامیست که به شخص گذاشته و ظرفیتش به رسمیت شناخته می شود. هر فردی به عنوان شخص منحصر به فردی که دارای تاریخ، استعداد، توانایی و ضعف های خاص خود است شناخته می شود. در ضمن توامان به عنوان شخصی کاملن اجتماعی در نظر گرفته میشود که بایستی در بستر جماعتی که به آن تعلق دارد با همتایان خود زندگی کند و قواعد اجتماعی و فرهنگی را بفهمد و به آنها احترام بگذارد. این جنبه از مسئله در زمانه ای که نهادهای مهم جامعه از جمله ،خانواده ،مدرسه ،دین یا دولت در حال از دست دادن مشروعیتشان هستند میتواند کمک زیادی به همبستگی ملی و مدنی بکند.

هر نوع میانداری هدفش تغییر است; تغییر در روابط  کسانی و یا شرایطی که تنش زا هستند. از این رو میانداری از نگره پرورش بخردانه ساختاری بهره میبرد. این نگره میگوید هر انسانی قادر است و ظرفیت این را دارد تا پیشرفت کرده و شرایط را هنگامی که امکانش هست عوض کند. در میانداری همیشه عامل سومی هست که میتواند فرایند تغییر را ایجاد کند. در این فرایند میاندار و کسان و چیزهایی که در میانداری قرار میگیرند دارای هدف مشترکی هستند که بایستی به آن برسند. گفتار یا سخن در این فرایند دارای اهمیت بسیاری است زیرا از طریق سخن می توان احساسات و زوایای پنهان را بروز داده و راهبردهای شعوری را درنظر گرفت. بنابراین میاندار بایستی فضایی از اعتماد ایجاد کند تا بتواند با گوش دادن دقیق به میانخواهان و احترام به آنان فرایند میانداری را پیش برد. 

 

 

 

چندگانگی مفهوم میانداری

چندگانگی مفهوم میانداری

میانداری اشکال گوناگون دارد زیرا هم میتواند فردی یا میانفردی باشد و هم گروهی یا میانگروهی عمل کند. در شکل فردی،  درون میانداری (خود میانداری) است . منظور از درون میانداری آن نوع ارتباطیست که شخص باید زمانی که با خودش در تنش است ، بداند، بفهمد و عمل کند تا به گونه ای از تفاهم و همگنی با خودش برسد.

شیوه های درون میانداری در ارتباط با قابلیت های پرورشی هر فردی می تواند متفاوت باشد. با درون میانداری فرد تنشمند با توجه به دانشهایی که دارد و یا بدست می آورد نسبت به خودش و رفتارش آگاهی و شناخت یافته و رهیافت های مناسب برون رفت از تنش را پیدا می کند. بدین ترتیب او با مهارتهایی که بدست میآورد و یا امکاناتی که در اختیار دارد موقعیت تنشمند خود را ارزیابی می کند. درون میانداری کمک می کند تا فرد تنشمند پاسخ های مناسبی برای پرسشهای خود بیابد . مهارت و داشتن دانش در این نوع میانداری در حضور میاندار کمک می کند تا با شناخت از خود و جهان پیرامونی در محیط حرفه ای و یا اجتماعی ارتباط های خوبی با دیگران داشت.

میانداری بینافردی زمانی انجام میشود که تنش میان افراد در بعد بینا شخصی و یا بینا شخصی در گروه باعث ستیز یا خشونتهای رفتاری کلامی و یا تنانی می شود. این نوع میانداری کمک به همسازی و همبسته گی  فردی ، گروهی و اجتماعی می کند .  بدین معنا که از این طریق فهم بهتر و دانش ژرف تری نسبت به بسیاری از قواعد اخلاقی و زندگی اجتماعی در همه شئون و مراتبش بدست می آید. میانداری در این حالت شیوه ای برای حل و مدیریت اختلاف، تنش و ستیزهای اجتماعی و فرهنگی است.

هر دو این گونه میانداری (درون میانداری یا بینافردی) میتوانند توامان در فرایند میانداری به کار برده شوند. در ضمن هر دو باعث تغییر در تصویری که از خود داریم و داوری که درباره دیگری می توانیم داشته باشیم و یا نگاهی که بر وضعیت تنش داریم می شوند. با توجه به این مطالب میتوان فهمید که هدف میانداری تغییر مواضع است. می خواهد به درگیران  تنش کمک کند تا ارتباط های تازه ای با خود ، با دیگری و با جهان برقرار کنند تا وضعیت های تنشمند پیشین توسط معانی نو نقد شده و وضعیت های متفاوت دیگری به جایشان آفریده شود. 

میانداری: راهکاری نوین برای مدیریت تنش‌ها

میانداری: راهکاری نوین برای مدیریت تنش‌ها

آیا تا به حال درگیر یک اختلاف خانوادگی یا شغلی بوده‌اید که نتوانید آن را حل کنید؟  در حال حاضر میانداری, Médiation به فرانسه و یا Mediation به انگلیسی , شیوه رایجی در کشورهای اروپایی، آمریکا و کانادا میباشد و هر روز بر اهمیتش در همگی بخش های زندگی اجتماعی افزوده می شود. میانداری به ویژه در موارد تنش های خانوادگی، مدنی، بازرگانی, اداری, آموزشی، قضایی و میانفرهنگی از آن استفاده می شود.

فرایند میانداری به عنوان رشته ای نو در زمینه بهسازی روابط و پیوند اجتماعی در سطح دانشگاهی بسیاری از کشورها تدریس میشود . فلسفه و کارکرد میانداری هرچند در زیر مجموعه مفهوم میانجیگری قرار دارد ولی در حال حاضر از آن فاصله گرفته و آرام آرام به صورت مفهومی مستقل از میانجیگری به کار برده میشود. زیرا میانداری, وارونه میانجیگری فرایندی برای مدیریت تنش و تنش زدایی داوطلبانه است. در این فرایند درگیران معارضه یا تفاوت بایستی خودشان به راه حل دست یابند. این کار البته با همکاری و همراهی نفر سومی که میاندار است و ضرورتن لازم است آزادانه از سوی آنان برگزیده شود سامان می یابد. در ضمن میاندار هم باید برای میانداری آزاد باشد و به هیچ نهاد رسمی, قدرت اجتماعی و یا فکری وابسته نباشد و با بی طرفی به میانداری بپردازد.

میانداری به ویژه زمانی انجام میشود که اختلاف, تفاوت یا معارضه ای میان افراد یا گروهها وجود دارد و لازم است تنش زدایی شود. برای این کار میاندار توجه خود را معطوف به فرایند تفرید و همه مفاهیم متنوعی که فردیت را تعین  می بخشد, می کند. بدین معنا که چون آزادی، استقلال و تصمیم شخصی، اساس فردیت و تشخص فردیست پس بایستی در فرایند میانداری به رای آزاد درگیران تنش به عنوان مفهومی بنیادین توجه کرده آن را در فرایند آگاهی از شرایط خود و دیگری و ارتباطش با تنش به کار برد.

در بسیاری از موارد که تنش و یا اختلافی وجود دارد از اصطلاحاتی استفاده میشود که حاکی از حل اختلاف و یا تفاوتها هستند همین باعث میشود گاهی کاربرد این اصطلاحات به عنوان میانداری تلقی گردد مانند مصالحه, صلح, آشتی, سازش وساطت, شورای حل اختلاف, نهاد شبه قضایی, مشارکتهای مردمی, نهادهای سازشی, داوری, حکمیت, حکمیت اختیاری, حکمیت اجباری, خانه انصاف, شورای داوری, حل و فصل سازشی, دعاوی, کدخدا منشی و مذاکره. هیچ یک از این اصطلاحات ربطی به میانداری ندارند و نبایستی آنها را به عنوان میانداری پذیرفت.

همانطور که گفته شد رشته میاندای و کاربردش امری تازه در جهان پیشرفته است. این رشته که در زمینه مدیریت تنش و رفع تنازع و معارضه به کار گرفته می شود، در ایران و برای ایرانیان ناشناخته بوده و هنوز هم تا حد زیادی هست.

جلسه نهایی کارگاه میانداری پایه

جلسه نهایی کارگاه میانداری پایه

 آخرین جلسه کارگاه آموزش میانداری پایه، در تاریخ ۱۳ تیر ۱۴۰۳ با حضور تمامی  شرکت‌کنندگان و با ارائه پایان‌نامه تمامی دانشجویان این دوره از کارگاه میانداری پایه و همچنین با حضور تمامی اساتید دوره  در محل دفتر مرکزی گروه کارآفرینی فراتر برگزار شد.